Startup Spotlight: Giphy en de visuele taal van GIF’s

GIF-database Giphy is opgericht in 2013 en stelt gebruikers in staat om GIF’s te zoeken en te delen met anderen, en om er zelf een te maken.

Wat is een GIF? Voor niet-ingewijden verwijst een GIF naar een korte looping-video, waarbij de naam verwijst naar een populair bestandstype dat wordt gebruikt. In het kader van het versturen van berichten aan anderen worden GIF’s vaak ingezet als een soort super-emoji, om een ​​emotie of gevoel te suggereren.

Zakelijk Overzicht:

GIPHY is een Amerikaanse online database en zoekmachine waarmee gebruikers korte looping-video’s zonder geluid kunnen zoeken en delen die op geanimeerde GIF-vormvideo’s lijken. Met het platform kun je gifs met iedereen maken en delen.

De tool is gratis toegankelijk voor iedereen.

Zijn groei:

In augustus 2013 ging Giphy verder dan een zoekmachine, zodat gebruikers GIF’s op Facebook konden plaatsen, insluiten en delen. Drie maanden later integreerde Giphy met Twitter om gebruikers in staat te stellen GIF’s te delen door simpelweg de URL van een GIF te delen.

In mei 2014 haalde Giphy $ 2,4 miljoen op in een Series A-financieringsronde van investeerders, waaronder Quire, CAA Ventures, RRE Ventures, Lerer Hippeau Ventures en Betaworks

In januari 2015 ontving Giphy nog eens $ 17 miljoen in een Series B-financieringsronde onder leiding van Lightspeed Venture Partners, met deelname van General Catalyst en voormalige investeerders. Daarnaast verhoogde Giphy een groot deel van de Series B-ronde via het equity crowdfunding-platform van Alphaworks.

In maart 2015 verwierf Giphy Nutmeg, een GIF-berichtenservice, als een van de eerste grote stappen van het bedrijf op weg naar de mobiele industrie. Dit viel samen met de lancering van het eigen ontwikkelingsplatform van Facebook Messenger, waarin Giphy zich bij zijn debuut bij een aantal exclusieve apps voegde.

In augustus 2015 lanceerde het zijn tweede mobiele app, GIPHY Cam, waarmee gebruikers GIF’s kunnen maken en delen op een sociaal netwerk.

In februari 2016 haalde het bedrijf $ 55 miljoen aan financiering op tegen een waardering van $ 300 miljoen.

In oktober 2016 maakten ze verschillende statistieken bekend, waaronder de verklaring dat het dagelijks 100 miljoen actieve gebruikers had, dat het meer dan 1 miljard GIF’s per dag bediende en dat bezoekers elke dag meer dan 2 miljoen uur aan GIF-content bekeken.

In juli 2017 kondigden ze aan dat het 200 miljoen dagelijkse actieve gebruikers had tussen zowel de API als de website, met ongeveer 250 miljoen maandelijkse actieve gebruikers op de website.

Chung kondigde tijdens een evenement in New York in februari 2019 aan dat Giphy een advertentieschema aan het onderzoeken was dat zich onderscheidt van het Google-model, dat advertenties toont op basis van de zoekgeschiedenis van gebruikers. Het idee is om advertenties in privéberichten op te nemen. Giphy probeert te profiteren van dit landschap omdat de GIG-database is geïntegreerd in de meeste berichtenservices.

En onlangs is aangekondigd dat Facebook het shorty-videoplatform heeft overgenomen.

Zeen Social Icons

More Stories
4 keramische trends voor 2020 nuttig voor professionals