Bedrijfsprofiel: Wie is DeepMind?

We bekijken de kunstmatige intelligentie-gigant DeepMind van dichterbij en hoe deze zo succesvol is geworden in zijn branche.

Zakelijk Overzicht:

DeepMind Technologies is een Brits bedrijf voor kunstmatige intelligentie, opgericht in september 2010 en overgenomen door Google in 2014. Het bedrijf is gevestigd in Londen, met onderzoekscentra in Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. In 2015 werd het een volledige dochteronderneming van Alphabet Inc.

Het bedrijf heeft een neuraal netwerk gecreëerd dat leert om videogames te spelen op een manier die lijkt op die van mensen, evenals een Neural Turing-machine, of een neuraal netwerk dat mogelijk toegang heeft tot een extern geheugen zoals een conventionele Turing-machine, resulterend in een computer die het kortetermijngeheugen van het menselijk brein nabootst.

Het doel van DeepMind Technologies is om “intelligentie op te lossen”, wat ze proberen te bereiken door “de beste technieken uit machine learning en systeemneurowetenschappen te combineren om krachtige algemene leeralgoritmen te bouwen”. Ze proberen intelligentie te formaliseren om deze niet alleen in machines te implementeren, maar ook om het menselijk brein te begrijpen.

Het bedrijf kwam voor het eerst onder de aandacht in 2016, toen DeepMind’s AlphaGo een best-of-five won tegen Go wereldkampioen Lee Sedol. Hoewel schaakspelende supercomputers zoals Deep Blue van IBM al sinds de jaren 90 bestaan, benaderde DeepMind het enorm complexere spel Go met machine learning-technieken, waaronder neurale netwerken en versterking en imitatieleren.

De impact tot nu toe:

Meer dan 100 miljoen mensen worden getroffen door diabetische retinopathie of leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Deze aandoeningen kunnen permanent gezichtsverlies veroorzaken, tenzij ze snel worden behandeld. De resultaten, gepubliceerd in Nature Medicine, toonden aan dat hun AI-systeem verwijzingen van patiënten net zo nauwkeurig kon aanbevelen als vooraanstaande deskundige artsen voor meer dan 50 oogbedreigende oogziekten. Meer recentelijk toonden ze aan dat het intelligente systeem kan voorspellen of een patiënt maanden voordat het een ernstigere vorm van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie zal ontwikkelen, de weg vrijmaakt voor toekomstig onderzoek naar preventie van gezichtsvermogenverlies.

Zijn aanpak:

De teams van DeepMind die zich bezighouden met technische veiligheid, ethiek en publieke betrokkenheid zijn gericht op het beantwoorden van deze vragen en meer. Ze helpen anticiperen op risico’s op korte en lange termijn, onderzoeken manieren om deze risico’s te voorkomen en vinden manieren om ze aan te pakken als ze dat wel doen.

Ze geloven dat deze aanpak ook betekent dat het gebruik van AI-technologie op bepaalde gebieden moet worden uitgesloten. Ze hebben bijvoorbeeld openbare toezeggingen ondertekend tegen het gebruik van hun technologieën voor dodelijke autonome wapens, naast vele anderen uit de AI-gemeenschap.

Zeen Social Icons

More Stories
Bankbaas vertelt kredietverstrekkers dat ze klaar moeten zijn voor een no-deal Brexit-risico