WAT ZIJN FUNCTIONELE VOEDINGSMIDDELEN EN WAT NOEMEN WE “SUPERFOODS”?

Zijn functionele voedingsmiddelen en “superfoods” hetzelfde? De term “superfoods” of “superfoods” is de afgelopen jaren gebruikt voor reclame, maar de realiteit is dat er geen wetenschappelijke definitie voor is en ook niet welke voordelen het voedsel heeft. Aan de andere kant houdt het woord “functioneel” in dat voedsel, naast zijn voedingswaarde, een extra en gunstig effect op de gezondheid heeft dat verder gaat dan strikte voeding en preventief of therapeutisch kan zijn.

 Vervolgens noem ik drie van de belangrijkste:

De eerste is in staat het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, omdat het de opname ervan op darmniveau verhindert. Op deze manier vermindert het het risico op hart- en vaatziekten. Als u veel groenten eet, kunt u ervoor zorgen dat u deze componenten, de zogenaamde “fytosterolen”, consumeert. Behalve dat het van nature voorkomt in plantaardige oliën, noten en granen, heeft de industrie margarines versterkt om ons van hun voordelen te voorzien en om hun aanbevolen inname (2 g / dag) te bereiken, zijn er supplementen in tabletten en shakes.

Heb je ooit gehoord dat er voedsel is dat de symptomen van de menopauze of de kans op borstkanker vermindert? Opvliegers, zweten, slapeloosheid en depressie tijdens de menopauze kunnen afnemen met de inname van “fyto-oestrogenen”, aangezien ze de rol vervullen die oestrogenen in dit stadium niet vervullen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben fyto-oestrogenen een klein oestrogeen effect dat de functie van dit hormoon matigt, waardoor de effecten toenemen of afnemen. Als de zaak de effecten van oestrogeen probeert te verminderen, kunnen deze verbindingen preventief zijn voor borstkanker. De belangrijkste bron van fyto-oestrogenen zijn soja-bevattende producten, vooral soja-eiwit (ze bevatten een fyto-oestrogeen, isoflavine genaamd, dat vrij actief is). Opgemerkt moet worden dat sommige soorten fruit, groenten en noten fyto-oestrogenen bevatten van de “lignans” -groep, die hoewel ze werken als isoflavine, minder actief zijn.

Last but not least zijn er de “probiotica”, waarvan de belangrijkste functie is om de darm te koloniseren en een ongeschikte omgeving te maken voor pathogene bacteriën, en om de darmfunctie te verbeteren. Lactobacilli, populair om te leven in yoghurt, kaas, kefir, etc. Het zijn probiotica met deze beschermende activiteit, evenals de bifidobacteriën die aanwezig zijn in moedermelk.

Concluderend gaat de consumptie van “functionele voedingsmiddelen” verder dan die van vitamines en mineralen die in de basisvoeding worden opgenomen. Het zijn eerder verbindingen die van nature voorkomen of aan voedsel worden toegevoegd en die verschillende voordelen bieden als we ze consumeren, maar geen tekortkomingen veroorzaken als we dat niet doen.

Zeen Social Icons

More Stories
ZEVEN TE VERMIJDEN BIJ ZORG VOOR HUISPLANTEN