GOM ZIEKTE

Definitie

Tandvleesaandoening is een ontsteking van het tandvlees die zich kan ontwikkelen tot een aantasting van het bot dat de tanden omringt en ondersteunt. De drie stadia van tandvleesaandoeningen – van de minste tot de ernstigste – zijn: gingivitis, parodontitis en vergevorderde parodontitis.

Tekenen en symptomen

Tandvleesaandoeningen kunnen pijnloos zijn, dus het is belangrijk om alert te zijn op een van de volgende symptomen:

Tandvlees dat gemakkelijk bloedt door poetsen of flosse

Zwelling, rood of zacht tandvlees

Tandvlees dat zich terugtrekt of van tanden weg beweeg

Aanhoudende slechte adem of slechte smaak in de mond

Losse tanden

Een verandering in de manier waarop je tanden bij elkaar komen

Een verandering in de pasvorm van een gedeeltelijk kunstgebi

Zichtbare etter rond de tanden en het tandvlees

Scherpe of doffe pijn bij het kauwen van voedsel

Tanden die te gevoelig zijn voor warme of koude temperaturen

Oorzaak

De bacteriën in de tandplak, een kleverige, kleurloze film die zich constant op de tanden vormt, veroorzaakt tandvleesaandoeningen. Als de plaque niet wordt verwijderd, kan deze uitharden en tandsteen worden (calculus). Borstelen of flossen kan tandsteen niet verwijderen; een tandarts (tandarts) moet een tandheelkundige reiniging uitvoeren om deze te verwijderen.

Behandeling

Professionele reiniging door uw tandarts of mondhygiënist is de enige manier om tandplak te verwijderen die is opgebouwd en verhard als tandsteen. Door regelmatige controles te plannen – tweemaal per jaar – kan tandvleesaandoeningen in een vroeg stadium worden behandeld voordat het tot een veel ernstiger aandoening leidt

Als de tandvleesaandoening geavanceerder is en de wortel bereikt, kan behandeling worden gedaan om zieke parodontale pockets en tandvleesontsteking te behandelen. Een mondhygiënist gebruikt een ultrasoon schraapapparaat om tandplak, tandsteen en voedselresten boven en onder de tandvleesrand te verwijderen en hand- en worteloppervlakken handmatig te schalen om ze te maken zacht en ziektevrij. Laserbehandelingen worden soms ook gebruikt om tandsteenafzettingen te verwijderen. Als de parodontale pockets meer dan 5 millimeter diep zijn, dat wil zeggen, als u matige tot ernstige parodontitis heeft, kan een tandvleesklepoperatie worden uitgevoerd door een parodontoloog om parodontale pockets te verminderen, evenals bottransplantatie om bot te herstellen. verloren.

Zeen Social Icons

More Stories
WAAROM KIEZEN WE VOOR DE LIGHT-VERSIE?