4 keramische trends voor 2020 nuttig voor professionals

Als iets de aandacht van keramiek trekt, is het het vermogen om elk type materiaal te reproduceren. Dit vermogen vertaalt zich in voorstellen die verder gaan dan wat de natuur zelf te bieden heeft om innovatieve ontwerpen voor te stellen die materialen opnieuw uitvinden. Tijdens Houzz Spanje bezochten we eind september de Cersaie Fair in Bologna, Italië, een van de belangrijkste evenementen in de keramische sector op internationaal niveau, om meer te weten te komen over enkele van de nieuwste trends in de sector.

Sinds enkele seizoenen onderscheidt keramiek zich door een reproductie van materialen die steeds meer op natuurlijke lijken. In deze editie gaat de sector nog een stap verder met een reeks ontwerpen die twee materialen combineren. Hout versmelt met cement in hetzelfde stuk, waardoor een ongekende esthetiek ontstaat. Zo zet El Molino, een Spaans bedrijf gevestigd in Castellón, in zijn Blend-collectie in voor een ontwerp dat een zeer lineair hout mengt met ingebedde cementsegmenten. De collectie lamellenafmetingen wordt aangevuld met een groot formaat 62 x 120 cm. in cementafwerking. Op deze manier kan dezelfde collectie worden gebruikt in alle ruimtes van het huis – keuken, badkamer, woonkamer, terras …

In dezelfde zin stelt het Italiaanse bedrijf Provenza Alter voor, een collectie porseleinen houten latten waar het een stuk introduceert waarin de aderen van het hout worden vervangen door inlays van grijs cement. Het resultaat is een zeer interessant ‘gekleurd’ uiterlijk.

Op basis van hetzelfde idee, maar met een meer conceptuele en leuke aanpak, stelt Ceramica Fioranesa Sfrido voor. Het is een collectie van het Italiaanse duo Neropaco bestaande uit twee combineerbare stukken: een cement en een hout, waaraan een meer decoratief stuk wordt toegevoegd waar goed gedefinieerde stukken hout in het cement worden gestoken. Het is een tegel die dient ter decoratie door het creëren van grafische patronen naar keuze van de klant. De waarheid is dat het een bepaalde sfeer heeft in een terrazzo, een van de trends waar we het hierna over zullen hebben.

TREND 2: Tijdloze keramiekklassiekers

Keramiek is zo’n oud materiaal dat het sinds bijna het begin van de beschaving in huizen is geweest. Hoewel technologische innovaties het mogelijk hebben gemaakt materialen op een zeer realistische manier te reproduceren, zijn op deze beurs ook enkele traditionele formaten en effecten van de sector benadrukt, zij het met een eigentijdse gevoeligheid.

Decoratori Bassanesi stelt Tartan voor, ondertekend door de Duitse ontwerper Sebastian Herkner. De collectie speelt met op textiel geïnspireerde geometrieën om een ​​basisstuk te creëren dat opvalt door de combinatie van natuurlijke gebieden en andere geëmailleerde. Zo vallen de typische keramiekspellen op.

Cersaie 19

De Italiaanse ontwerper Massimo Nadalini heeft voor de Italiaanse firma Mosaico + een collectie gemaakt die de essentie van keramiek terugwint. Sticks bestaat uit een langwerpig stuk in verschillende formaten, waarvan het oppervlak opvalt vanwege het ambachtelijke karakter van het materiaal. De collectie is ontworpen om te functioneren als modules van verschillende afmetingen die kunnen worden aangepast aan elke ruimte.

TREND 3: Terrazzo en fantasie

Terrazzo is al enkele jaren in de mode. In de afgelopen seizoenen waren de hoofdrolspelers meer traditionele en elegante versies van dit materiaal, waarvan de oorsprong in de Venetiaanse paleizen ligt. Tijdens deze beurs zijn echter de meest gekke en leuke versies van dit materiaal belicht, waarbij de effecten van fragmenten worden overdreven door het gebruik van opvallende kleuren of de combinatie van verschillende afmetingen van de spaanplaat. In het geval van Ceramica Sant’Agostino wedden ze op de Newdecó-collectie, waarvan de fragmenten onregelmatige geometrische vormen hebben met rechte lijnen op een crèmekleurige basis waardoor de kleur nog meer opvalt.

TREND 4: Nieuwe ‘natuurlijke’ esthetiek

Knikkers zijn al een paar seizoenen populair. In deze editie hebben ze nieuwe natuurstenen uitgelicht die een ander oppervlak bieden. Dit zijn materialen met meer heterogene en grafische oppervlakken. Een verandering ten opzichte van de meer traditionele knikkers, waar juist naar een zo schoon mogelijk oppervlak wordt gezocht. Deze ontwerpen zijn ontstaan ​​uit het vermogen van keramiek om nieuwe materialen te creëren uit reeds bestaande.

Zeen Social Icons

More Stories
GOM ZIEKTE