Eurozone in nieuwe noodmaatregelen om economie te stimuleren

Enkele maanden na noodmaatregelen zei de centrale bank dat zij de omvang van haar obligatieaankoopprogramma met € 600 miljard (£ 546 miljard) zou verhogen tot € 1,35 miljard.

Het programma loopt tot juni 2021, zes maanden langer dan gepland.

Door de maatregel blijven de financieringskosten voor landen en bedrijven laag, aangezien zij met enorme begrotingstekorten en recessies worden geconfronteerd.

De aankopen ondersteunen “financieringsvoorwaarden in de reële economie, vooral voor bedrijven en huishoudens”, aldus de ECB.

Hoe gaan we de coronavirusschade betalen?
De centrale bank besloot ook om haar rentetarieven op een dieptepunt te houden.

De aankoop van extra obligaties “zal de rente op Europese overheidsobligaties waarschijnlijk nog verder naar negatief terrein duwen, en investeerders die op zoek zijn naar positieve rendementen zullen gedwongen worden om meer risico te nemen”, zegt Rachel Winter, associate investment director bij investeringsbedrijf Killik & Co.

De aankopen van obligaties worden vaak Quantitative Easing (QE) genoemd. Wanneer centrale banken obligaties kopen met gedrukt geld, stijgt de waarde van de obligaties en dalen de financieringskosten.

Sommige marktcommentatoren vragen zich af hoeveel geld veilig kan worden gedrukt zonder dat de waarde van geld daalt.

‘Fiscale doos’
“Hoewel de inflatie momenteel erg laag is, veroorzaken deze niveaus van activa-aankopen enige bezorgdheid over de inflatie verderop”, zei Winter.

“De economische theorie leert ons dat die inflatie verband houdt met het aanbod van geld in de economie, en als het geldaanbod drastisch wordt verhoogd om kwantitatieve versoepeling te financieren, dan zou de inflatie op lange termijn ook moeten stijgen. Deze vrees voor inflatie op lange termijn heeft heeft onlangs de vraag naar goud aangewakkerd. “

Goud wordt verhandeld tegen ongeveer $ 1.717 (£ 1.368) per ounce, een daling ten opzichte van hoogtepunten van $ 1.766 eerder in de maand, maar omhoog vergeleken met een prijs van $ 1.324 een jaar geleden.

In veel opzichten speelt de ECB een inhaalslag met andere centrale banken, zei Neil Williams, senior economisch adviseur bij de in de VS gevestigde geldmanager Federated Hermes.

“Na de VS en het VK te zijn achtergebleven, gaat de fiscale doos nu open,” zei hij. De geplande uitgaven bedragen ongeveer € 100 miljard per maand, hoger dan de € 80 miljard die is uitgegeven in de nasleep van de Europese staatsschuldencrisis, benadrukt hij.

Het VK heeft in maart £ 200 miljard aan obligaties gekocht.

Zeen Social Icons

More Stories
10 MANIEREN OM UW HUIS ER ELEGANT UIT TE LATEN ZIEN MET EEN BEPERKT BUDGET