Duits stimuleringspakket geeft gezinnen € 300 voor elk kind

De maatregel is bedoeld om de economie die zwaar is getroffen door de coronaviruscrisis een nieuwe impuls te geven.

Duitsland is op weg naar de ergste recessie in 70 jaar en het BBP zal dit jaar naar verwachting met 6,3% krimpen.

‘We moeten er nu in slagen de economie een boost te geven’, zei bondskanselier Angela Merkel.

Ze zei dat het feit dat Duitsland zeven miljoen tijdelijk ontslagen werknemers had, “aantoont hoe kwetsbaar de situatie is”.

Naast een verlaging van de btw en contant geld voor gezinnen met kinderen, omvatten de maatregelen nieuwe prikkels voor het kopen van elektrische auto’s.

Het pakket werd woensdag laat aangekondigd na 21 uur onderhandelen tussen de partners in de regeringscoalitie van mevrouw Merkel – die haar eigen christen-democratische unie, haar Beierse zusterpartij de CSU en de linkse sociaaldemocraten omvat.

Uitgaven stimuleren
Om de consumentenbestedingen te stimuleren, wordt de btw van 1 juli tot en met 31 december van dit jaar verlaagd van 19% naar 16%, wat de Duitse regering alleen al 20 miljard euro zal kosten.

Gezinnen ontvangen een eenmalige overdracht van € 300, – per kind.

Ondertussen zullen degenen die elektrische auto’s kopen de korting van de overheid – een stimulans om consumenten aan te moedigen over te stappen op schonere voertuigen – verdubbelen tot € 6.000.

Bedrijven zullen er ook van profiteren. Bedrijven in sectoren die het zwaarst door de crisis zijn getroffen – zoals gastvrijheid, toerisme en amusement – zullen van juni tot augustus een overbruggingshulp krijgen ter waarde van € 25 miljard.

Restaurants, hotels of evenementenbeheerders kunnen tot 80% van hun vaste bedrijfskosten vergoed krijgen als hun inkomsten meer dan 70% zijn gedaald in vergelijking met een jaar geleden.

Het nieuwe stimuleringspakket komt bovenop een reddingspakket van € 1,1 biljoen dat in maart is overeengekomen, dat leningsgaranties, subsidies en een programma voor kortere uren omvatte om banenverlies te voorkomen.

Mevrouw Merkel zei dat het steunprogramma “de economie zou helpen om voet aan de grond te krijgen en weer te groeien”.

Zeen Social Icons

More Stories
HOE JE ER IN 10 MINUTEN MOOI UITZIET