De Amerikaanse arbeidsmarkt is in mei onverwacht verbeterd, waardoor de hoop is gewekt dat de economische schade die verband houdt met de pandemie minder schadelijk zal zijn dan werd gevreesd.
Het werkloosheidscijfer daalde tot 13,3%, vergeleken met 14,7% in april, toen bedrijven opnieuw begonnen met aanwerven.
Bedrijven in de food-, bouw- en zorgsector namen personeel aan.
In totaal voegden werkgevers 2,5 miljoen banen toe, terwijl ook de onderwijs- en detailhandel werven.
Het kwam toen Amerikaanse staten begonnen met het terugdraaien van enkele van de harde maatregelen die waren genomen om de verspreiding van het coronavirus te beheersen.
Naarmate bedrijven heropenen, beginnen bedrijven hun werknemers opnieuw in dienst te nemen.
De banenwinst verraste economen, van wie velen het land hadden gewaarschuwd dat de werkloosheid met meer dan 20% zou stijgen tot een hoogtepunt na de Tweede Wereldoorlog.
Econoom Justin Wolfers, professor aan de Universiteit van Michigan, twitterde: “Het is moeilijk om te ontsnappen aan de conclusie dat de economie begin / half mei een dieptepunt bereikte”, zei hij. ‘We zitten in een enorm en diep gat, en het zal even duren om eruit te klimmen, maar het gat wordt tenminste niet dieper.’
President Donald Trump, die het economische herstel heeft gehandhaafd, zal snel zijn, ging onmiddellijk naar Twitter om de cijfers te vieren en krediet te claimen.
“Really Big Jobs Report. Geweldig president Trump (grapje maar waar)!” Hij schreef.
‘Het ergste zit achter’
De winsten zijn maar een klein deel van het goedmaken van de meer dan 21 miljoen banen die Amerikaanse werkgevers in maart en april hebben geschrapt, omdat veel bedrijven gedwongen werden hun deuren te sluiten. In april bereikte het werkloosheidspercentage 14,7%, het hoogste niveau sinds de Grote Depressie in de jaren dertig.
Maar Labour-secretaris Eugene Scalia zei dat het rapport aantoonde dat de economische heropening robuuster was dan gedacht.
‘Het lijkt erop dat de ergste impact van het coronavirus op de banenmarkten van de natie achter ons ligt’, zei hij.
Zal coronavirus het Amerikaanse werkloze stigma veranderen?
Wereld staat voor de ergste recessie sinds de Grote Depressie
Het nieuws juichte investeerders toe, waardoor de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 met meer dan 2% stegen, en zette het herstel van de aandelenkoersen voort vanaf hun dieptepunten in maart.
De baanwinsten waren niet beperkt tot de VS.
In Canada voegden werkgevers 290.000 banen toe – veel meer dan verwacht. Het werkloosheidscijfer schoot echter tot 13,7% – het hoogste niveau dat ooit in gegevens is opgetekend sinds 1976.
‘Makkelijk onderdeel van het herstel’?
Nog in februari schommelde het werkloosheidspercentage in de VS op een dieptepunt van 50 jaar van 3,5%.
Vrijdag waarschuwden economen dat het pad van het economisch herstel nog steeds onzeker was. Ze wezen erop dat de aanstelling in mei kwam toen de regering miljarden dollars aan noodhulp aan bedrijven vrijmaakte om de lonen voor werknemers te dekken, en de ontvangers aanmoedigde personeel terug te roepen.
De aanwerving bij restaurants en bars was goed voor ongeveer de helft van de banen die vorige maand werden gecreëerd. Tandartspraktijken waren goed voor nog eens 10%.
Veel van de winst kwam ook van personen die landmeters hadden verteld dat hun ontslagen tijdelijk waren.
‘Dit betekent dat dit het hele gemakkelijke deel van het herstel was’, zegt econoom Jason Furman, een economisch topadviseur van president Barack Obama.
De verliezen hebben de minderheid en de laagbetaalde werknemers het hardst getroffen, een trend die zich in mei voortzette.
Onder de blanke arbeiders daalde het werkloosheidspercentage van 14,2% in april tot 12,4%. De werkloosheid daalde ook onder Spaanse werknemers, van 18,9% tot 17,6%.
Voor zwarte arbeiders steeg het werkloosheidscijfer echter van 16,7% naar 16,8%.
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft gewaarschuwd dat de hoofdcijfers van de afgelopen maanden het werkelijke werkloosheidspercentage mogelijk onderschatten vanwege verschillen in de manier waarop mensen hun werkloosheid beschrijven.
Economen zeggen dat het werkloosheidscijfer aan het eind van het jaar nog steeds ongeveer 10% zal zijn – nog steeds vrij hoog en vergelijkbaar met het hoogtepunt na de financiële crisis.
“We denken nog steeds dat het nog lang zal duren voordat de arbeidsmarkt weer in de buurt van de toestand van voor het virus is”, zegt Michael Pearce, senior econoom in de VS bij Capital Economics.
Maar tijdens een persconferentie op vrijdag verwierp Trump deze voorspellingen.
‘We zullen teruggaan naar het hebben van de grootste economie overal ter wereld’, zei hij. ‘Dit is een raketschip.’