Coronavirus: Australië staat voor de eerste recessie in drie decennia

Australië staat op het punt van zijn eerste recessie in 29 jaar, aangezien het land de gevolgen van de viruspandemie voelt.

Officiële cijfers tonen aan dat de economie in de eerste drie maanden van het jaar met 0,3% kromp, te midden van bosbranden en de vroege stadia van de uitbraak.

Economen verwachten dat de gegevens voor het lopende kwartaal bevestigen dat de shutdowns het land in een recessie hebben gebracht.

Het komt zelfs nadat de regering en de centrale bank de maatregelen ter ondersteuning van de economie hebben opgevoerd.

De meest recente cijfers over het bruto binnenlands product (BBP) laten zien dat de economie het moeilijk had na een verwoestend bushfire-seizoen, een vertraging van het toerisme en een zwakke binnenlandse vraag nog voordat de virusgerelateerde beperkingen begonnen.

“Dit was de langzaamste groei gedurende het jaar sinds september 2009, toen Australië midden in de wereldwijde financiële crisis verkeerde, en het is nog maar het begin van de verwachte economische effecten van Covid-19”, aldus Bruce Hockman, hoofdeconoom van Bureau of Statistics zei.

In maart verlaagde de Reserve Bank of Australia haar belangrijkste rente tot een record dieptepunt van 0,25%. De centrale bank lanceerde ook een onbeperkt programma voor het kopen van obligaties.

Terwijl de centrale bank de kosten van leningen tijdens haar vergadering op dinsdag in de wacht hield, zei gouverneur Philip Lowe dat het land te kampen had met de zwaarste omstandigheden sinds de Grote Depressie.

“De Australische economie maakt een zeer moeilijke periode door en ervaart de grootste economische krimp sinds de jaren dertig.”

Wel voegde hij een optimistische noot toe aan zijn visie: “Het is mogelijk dat de diepte van de recessie minder zal zijn dan eerder werd verwacht.”

Sprankje hoop
“Het aantal nieuwe infecties is aanzienlijk afgenomen en sommige beperkingen zijn eerder versoepeld dan eerder werd aangenomen”, zei hij.

De Australische regering heeft ook honderden miljarden dollars toegezegd om bedrijven en particulieren te helpen en heeft aangekondigd dat er binnenkort meer stimuleringsmaatregelen zullen worden aangekondigd.

Vorige maand raakte Japan voor het eerst sinds 2015 in een recessie, aangezien de op twee na grootste economie ter wereld in de eerste drie maanden van het jaar met 3,4% per jaar kromp.

De week voor Duitsland zakte de grootste economie van Europa in een recessie, terwijl ook andere grote economieën, waaronder het VK en de VS, een scherpe neergang zien.

Een recessie wordt algemeen gedefinieerd als twee kwartalen op rij van economische krimp of krimp van het BBP.

Zeen Social Icons

More Stories
WATERBALANS, VLOEISTOFFEN EN HET BELANG VAN GOEDE HYDRATATIE