WAT JE VOETEN ZEGGEN OVER JE GEZONDHEID

Koude voeten, veel boosdoeners

Zijn je voeten en tenen vaak koud? Een slechte bloedcirculatie, bekend als perifere arteriële ziekte (PAD), kan de reden zijn. PAD is vaak het gevolg van een onderliggende ziekte, zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes, hypothyreoïdie, hypercholesterol en bloedarmoede. Roken is ook sterk verbonden met PAD. Perifere neuropathie kan ook koude voeten veroorzaken. De ziekte van Raynaud komt veel voor bij vrouwen met een lichte huid en maakt handen en voeten vlekkerig en blauwachtig bij koud weer. Dit kan worden geassocieerd met reumatoïde artritis, de ziekte van Sjögren of lupus en staat bekend als het fenomeen van Raynaud. Uw arts kan controleren of u een van deze onderliggende aandoeningen heeft of dat u alleen koude voeten heeft.

Voetpijn

Het zijn misschien niet alleen je schoenen die je voeten pijn doen. Hoewel vier op de vijf vrouwen klagen over voetpijn door hun schoenen, kan er een onderliggende aandoening zijn die het probleem veroorzaakt. Hoge hakken of slecht passende schoenen kunnen veelvoorkomende voetaandoeningen zoals eeltknobbels, neuromen, hamertoes en ingegroeide teennagels verergeren. Postmenopauzale vrouwen kunnen osteoporose krijgen, waardoor ze een hoger risico lopen op een stressfractuur, een klein scheurtje in het bot.

Een illustratie van plantaire fascia.

Hiel pijn

Plantaire fasciitis is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. De plantaire fascia is een groot, breed ligament onderaan de voet dat zich aan de hiel hecht en kan ontstoken raken. Dit veroorzaakt een scherpe pijn in de hiel, die het meest uitgesproken kan zijn wanneer u ‘s ochtends of na het zitten uw eerste stappen zet. Andere oorzaken van hielpijn zijn retrocalcaneale achillespeesocalocalosis (botuitloper), botuitsteeksel (pompstoot), stressfracturen, bottumoren, infecties, bursitis, neuritis en artritis. Een onderzoek door uw arts en röntgenfoto’s kunnen veel van deze aandoeningen uitsluiten.

Clubbed Toes

Knuppelen van de tenen verwijst naar de structurele vorm van de tenen. Clubbing kan ook voorkomen in de vingers. De nagels zijn aan de bovenkant gebogen en afgerond, een beetje zoals een omgekeerde lepel. Er kan een bolvormig uiterlijk van de punt van de tenen zijn. De meest voorkomende onderliggende oorzaak is longziekte of longkanker. Andere oorzaken zijn bij de geboorte aanwezige hartafwijkingen, cystische fibrose, coeliakie, leverziekte, schildklieraandoeningen en Hodgkin-lymfoom. In sommige gevallen is het knuppelen van de tenen en / of vingers misschien gewoon een familietrekje waar geen onderliggende ziekte bestaat.

Gezwollen voeten

Zwelling van de voeten kan tijdelijk zijn door langdurig staan ​​of zitten in één positie. Dit komt vooral voor tijdens de zwangerschap en is meestal goedaardig. Daarentegen kan aanhoudende zwelling van de voeten en benen een aanwijzing zijn voor een ernstige onderliggende medische aandoening, waaronder cardiovasculaire problemen zoals congestief hartfalen, slechte bloedcirculatie of veneuze insufficiëntie. Het kan ook een probleem zijn met het lymfestelsel (lymfoedeem). Andere oorzaken van zwelling zijn infecties (cellulitis), nier- of schildklieraandoeningen en zelfs een bloedstolsel in het been. Raadpleeg uw arts als u aanhoudende zwelling van de voeten heeft.

Brandende voeten

De meest voorkomende oorzaak van een brandend voetgevoel is perifere neuropathie, waarvan diabetes de meest voorkomende oorzaak is. Andere neuropathieën die perifere zenuwbeschadiging veroorzaken, kunnen afkomstig zijn van vitamine B-tekort, alcoholisme of blootstelling aan bepaalde industriële chemicaliën. Brandende voeten kunnen ook een symptoom zijn van chronische nierziekte, slechte bloedsomloop, voetschimmel, contactdermatitis (allergische reactie) of schildklieraandoening.

Zeen Social Icons

More Stories
DIEET TIJDENS DE ZWANGERSCHAP: EET VOOR TWEE?